Az afrikai sertéspestis miatt bevezetett orosz exportkorlátozás módosítása

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a 2018. december 4. napján kelt levelében arról tájékoztatta a Pest Megyei Kormányhivatal Vecsési Járási Hivatalt, hogy az Oroszországi Föderáció állategészségügyi hatósága módosította az afrikai sertéspestis (ASP) vonatkozásában fertőzöttnek minősülő területek körét, mely az exportra vonatkozóan magában foglalja Pest megye teljes területét is.

 

Élelmiszerek kiszállítása esetén az exportbizonyítványok részeként azok mellékleteit ki kell állítani (ASP fertőzött területről történő kiszállítás esetén az ASP vírusát inaktiváló kezelésről szóló igazolást, ASP mentes területről történő kivitelnél a korlátozás alá vont területek listáját) abban az eseten, ha a termék sertéshúst, illetve sertéseredetű összetevőt tartalmaz. Amennyiben a termék nem tartalmaz sertéseredetű összetevőt, a hatósági állatorvos aláírásával és bélyegzőlenyomatával igazolja az afrikai sertéspestistől való mentességet.

További releváns információt az afrikai sertéspestisről és a betegség elleni küzdelemről a NÉBIH tematikus weboldalán találhatnak:

http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

Pest Megyei információk a következő címen kérhetők: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zsigó Róbert levelében arról tájékoztat, hogy az Oroszországi Föderáció állategészségügyi hatósága a 2014/709/EU végrehajtási határozattal összhangban módosította az afrikai sertéspestis vonatkozásában fertőzöttnek minősülő területek körét, amely Magyarország tekintetében a korábban is beletartozó Heves- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéken túlmenően a következő megyékkel bővült: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú - Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Nógrád megye, Pest megye.

 

Fentiekre tekintettel az alábbi bizonyítványminták mellékletei módosultak és 2018. december 3-ától elérhetőek az OÁIR rendszeren: a prémes állatok és nem-élelmiszertermelő állatok takarmányának (eledelének) előállítására szánt állati eredetű nyersanyag (02.3/2299/2/2012), az állati eredetű nyersanyagot tartalmazó kész élelmiszerek (02.3/356/2/2010), a húskonzerv, szalámi és egyéb, fogyasztásra kész húskészítmények (02.3/356/2010), valamint a tenyésztésre szánt sertések (90077/032/2006) kiviteléhez szükséges állategészségügyi bizonyítványminták.

Élelmiszerek kiszállítása esetén az exportbizonyítványok részeként ki kell állítani azok mellékleteit (ASP fertőzött területről történő kiszállítás esetén az ASP vírusát inkativáló kezelésről szóló igazolást, ASP mentes területről történő kivitelnél a korlátozás alá vont területek listáját) abban az esetben, ha a termék sertéshúst, illetve sertéseredetű összetevőt tartalmaz. Amennyiben a termék nem tartalmaz sertéseredetű összetevőt, az afrikai sertéspestisről való mentességre utaló pontot a hatósági állatorvos aláírásával és bélyegzőlenyomatával igazoltan törölheti az exportbizonyítványból, és ebben az esetben a mellékleteket nem kell kiállítani.

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login