TÁJÉKOZTATÁS VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGÉRŐL

Ezúton értesítjük a vendéglátó üzleteket, hogy a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 31. §-a értelmében - mely 2021. január 1. napjától alkalmazandó – „a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a 4. melléklet szerinti vendéglátó üzlettípust a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek.

A kereskedőnek a vendéglátó üzletet a Korm.rendelet alább idézett 4. számú mellékletében felsorolt típusok szerint szükséges besorolnia.

 

4. melléklet a Korm. rendelethez

Vendéglátóhely üzlettípusok és azok jellemzői

1. Étterem

Fő terméktípusa: Melegétel  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a vendégeknek biztosítani kell a helyszíni fogyasztás lehetőségét.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket helyben készítik, főzőkonyhával rendelkezik.  

2. Büfé

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  

3. Cukrászda

Fő terméktípusa: Cukrászati készítmény, édesipari termék  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: A cukrászati termékeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  

4. Kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Kávéital, alkoholmentes ital  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  

5. Italüzlet, bár

Fő terméktípusa: Szeszes ital  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  

6. Zenés-táncos szórakozóhely

Fő terméktípusa: Szeszes ital  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Zenés szolgáltatást nyújt, tánctérrel rendelkezik. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (poharak stb.).  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  

7. Munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5629 - Egyéb vendéglátás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Vendégtérrel rendelkezik, a helyszíni fogyasztás lehetőségét kötelező biztosítania.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum tálalóval vagy melegítőkonyhával kell rendelkeznie.  

8. Gyorsétterem

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás  
Üzemeltetés típusa Egész éven át nyitva tartó/időszakos  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik, minimum befejező konyhával rendelkezik.  

9. Rendezvényi étkeztetés

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5621 - Rendezvényi étkeztetés  
Üzemeltetés típusa Alkalmi  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: A kiszolgálás helye a rendezvény. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Helyszíni fogyasztás lehetőségét nem kötelező biztosítania.  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  

10. Alkalmi vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás  
Üzemeltetés típusa Alkalmi  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Meghatározott helyen üzemel. A kiszolgálás lehet hagyományos vagy önkiszolgáló, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Telepített food truck, borozó egy borfesztiválon  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  

11. Mozgó vendéglátóhely

Fő terméktípusa: Melegétel/hidegétel, kávéital, alkoholmentes és szeszes ital  
Tevékenység TEÁOR kódja TEÁOR’08: 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás  
Üzemeltetés típusa Alkalmi  
Kiszolgálás jellege, felhasznált eszközök, fogyasztás helye: Folyamatosan változtatja a helyét, nem tartózkodik huzamosabb ideig egy helyben. A kiszolgálás önkiszolgáló értékesítés formájában történik nem biztosít ülőhelyet, egyszer vagy többször használatos edényekben (étkészlet, poharak stb.). Pl. Mozgó food truck, mozgó (kiskocsin) borozó egy borfesztiválon  
Konyha jellege, ételkészítés helye: Az ételeket nem feltétlenül a helyszínen készítik.  
   

A fentiek okán kérem, hogy a 2021. január 1. napjáig bejelentett vendéglátó üzletek 2021. március 31. napjáig szíveskedjenek e-papír [https://epapir.gov.hu/] formájában eleget tenni bejelentési kötelezettségüknek.

Felhívom figyelmüket, hogy az e-papíron fel kell tüntetni a kereskedő nevét, címét, cégjegyzék számát/nyilvántartási számát, a vendéglátó üzlet nevét, címét, a nyilvántartásba vétel számát és a Korm.rendelet 4. számú melléklete szerinti valamely üzlettípust.

2021. január 12.

Dr. Takács Béla

     aljegyző sk.

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login