Földtani kutatások városunk közigazgatási területén

Feltöltve: 2024-05-09

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy május, június és július hónapokban földtani kutatásokra kerül sor Maglód közigazgatási területén. 

A szeizmikus mérések célja a föld felszíne alatt, akár 4-5 kilométer mélységig elhelyezkedő
földtani szerkezetek felderítése, ezzel segítve a földtani mutatásokat.

Hazánkban a szeizmikus kutatás jogszabályi hátterét a bányászatról szóló 1993. évi
XLVIII. törvény szabályozza. A szeizmikus mérések kivitelezése a bányászatról szóló
törvényben leírtakkal összhangban történik.

Értesítés szeizmikus mérési munkálatokról

Ezúton értesítjük a tisztelt lakosságot, földtulajdonosokat és földbérlőket, hogy MOL Tápió Szénhidrogén Koncessziós Kft. (1117 Budapest, Budafoki út 79.), mint bányavállalkozó megbízásából az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. (1139 Budapest, Forgách u. 11-13.) „Pécel 3D” szeizmikus mérést végez a sárga vonallal körülhatárolt területen.

 

A kutatás a teljes területen előreláthatólag 2024. május 16. és 2024. július 31. között – egy-egy szűkebb körzetet 7-10 napig érintve - , az alábbi lépésekben zajlik:

Május 16-tól.: a 2 fős geodéta mérőcsoport megkezdi a tervezett szeizmikus vonalak kitűzését. GPS segítségével kijelölik és számozott fakarókkal megjelölik az érzékelők pontjait az ingatlanokon, közutakon és a települések utcái mentén.

Június 1-től a kábeles csoportok a kijelölt pontok mellé geofonokat helyeznek el, amelyeket hegyes végükkel a talajba szúrnak. Az érzékelők nagyjából 6-8 napig maradnak a területen. Ezek a speciális eszközök csak szeizmikus kutatásra használhatók, más számára értéktelenek, használhatatlanok. A gépek működése a mezőgazdasági gépekhez hasonló zajjal jár, valamint vibrációs hatás érzékelhető, amely az épületek biztonságát, állagát nem veszélyezteti.  A mérési munkálatok végeztével minden eszközt és jelölőkarót eltávolítunk a terepről.

KÉRJÜK A KITŰZÖTT KARÓKAT ÉS A REZGÉSÉRZÉKELŐ MŰSZEREKET NE MOZDÍTSÁK EL, A MUNKA BEFEJEZTÉVEL SZAKEMBEREINK AZOKAT ELTÁVOLÍTJÁK!

Amennyiben a tevékenység során kérdései, észrevételei vannak, kezdeményezzen egyeztetést munkatársunkkal az alábbi telefonszámon:

Romvári Zalán: Tel: +3670/375-6280; e-mail: zalan.romvari@acousticgeo.com

Braun Nóra: Tel: +3620/573-5969; e-mail: nora.braun@acousticgeo.com

Megértésüket, türelmüket és együttműködésüket előre is köszönjük!

 Legfrissebb híreink