Maglódról

Maglód város Pest megye területén, a fővárostól (0 kilométerkő) 26 km-re, Nagy Budapest határától körülbelül 1,5 km-re délkeletre fekszik. Közigazgatásilag egy rövid szakaszon, (mintegy fél km-es hosszon) a főváros és Maglód szomszédok.

A dunai nagy síkságra kilapuló cserháti dombok déli oldalában, két domb között helyezkedett el a régi falu, ami azóta alaposan megnövekedett, és ma már sokkal nagyobb területet foglal el. A Duna-Tisza közti hátság észak-déli lejtése nem közvetlenül szembetűnő. Míg Maglód felett a Cserhát lösz fedte nyúlványainak határánál a térszint átlag 240-250 méter között ingadozik, addig a Maglód alatti Ecser község magassága már csak 160 méter.

A Kopasz-hegy aljában van annak a kis pataknak a forrása, amelynek partjait az Ófalu házai szegélyezik. A patak a Dunába ömlik, Budapest XXIII. kerületében. A Kopasz-hegy egy magasságban van a fővárosi Duna-part mellett álló Gellért-heggyel. Az Ófalu fekvése teraszos, a Krisztina-telep és Nyaraló felszíne enyhén lankás. Déli irányban síkságba megy át a felszín. Az itt található Hármas-hegy a Tápió patak forrásvidéke.

Az M0-ás autópálya nyomvonala közvetlenül a város nyugati határa mellett – az Ecser és Maglód közötti völgyben – halad el, a 31-es főközlekedési út keresztezésében megépült csomóponttal.

Szomszédos települések: Ecser, Budapest XVII. ker. (Ny), Gyömrő, (K-DK), Mende (K), Pécel (É), Üllő (D).

A település felnőtt lakosságának jelentős része a fővárosban vállal munkát. A vállalkozások száma településünkön meghaladja a 600-at. A működő üzletek száma átlagosan 140, ezek változatos üzletkörben állnak a város laklóinak szolgálatára.

A település megközelíthető a 31 főútról Budapest felől és Szolnok felől egyaránt, Ecser és Gyömrő felől a 3111-es számú főúton. Budapest –  Újszász kétvágányos vasútvonal megy át a településen, egy állomással és egy megállóhellyel, az állomáson iparvágány, kirakodási lehetőség van. A pálya teljes felújítása, teljes felépítménycseréje 2002. évben befejeződött, 2012-ben megújultak az állomás épületek is. A VOLÁNBUSZ Monor-Budapest XVII. kerület, és Monor-Budapest Őrs vezér tere, Kőbánya-Kispest Metro végállomás viszonylatokban közlekedik.

Maglódon befejeződött a gázprogram, megépült a gázátadó állomás. Több mint 46 kilométer hosszan fekszik községünk földjében a víz, a szennyvízcsatorna, és a gázvezeték. Csaknem ilyen hosszú a kábeltelevízió vezetékrendszere. A település telefonhálózata megfelelő, a főközpont Vecsésen, míg a digitális alközpont a településen található. A Monortel (UPC csoport tagja) internet hálózatára rákötött intézmények és magán előfizetők száma folyamatosan emelkedik. Az ivóvíz szolgáltatást és a szennyvízhálózat üzemeltetést a DPMV Zrt. biztosítja. A gázszolgáltatásban 2005. novemberében került sor szolgáltató váltásra: a FŐGÁZ Rt-t a TIGÁZ Rt. váltotta. A hulladék kezelését az önkormányzat 100 %-os tulajdonában levő TEFÜ Kft. végzi, a gyáli A.S.A. hulladéklerakójába szállítva a szemetet.

Maglódon az alapfokú oktatás egy iskola két telephelyén, egy felső tagozatos és egy alsó tagozatos intézményben folyik.

Maglód hitélete református, evangélikus és római katolikus templomokban zajlik. Az úgynevezett kisegyházak jelenléte nem számottevő a településen.

Az egészségügyi ellátást 4 felnőtt, és 2 gyermek háziorvos, 2 fogszakorvos, belgyógyászati szakrendelés és 1 laboratórium biztosítja. A terhes- és családgondozást négy védőnő látja el, akiket egy fő iskolai védőnő egészít ki. Településünkön működik családsegítő és gyermekjóléti szolgálat.

Maglódon 1995. óta működik rendőrőrs, létszámát a Monori Rendőrkapitányság állománytáblája szerint 1+13 fő hivatásos állományban határozták meg. Munkájukat 1 fő közalkalmazott segíti.

Az esetek számának csökkenésében nagy szerepe volt a fokozott járőr szolgálatnak, melyből a Maglódi Bűnmegelőzési Polgárőrség tagjai önzetlenül kivették részüket, és a rendőrséggel közösen illetve önállóan is végezték járőrtevékenységüket.

 

 

Maglód lakóinak száma: 11 471 fő
Lakóházak száma: 4 011
Területe: 2 237 hektár
Ebből belterület: 465 hektár
Iparűzési adó mértéke: 2,0 %
Kommunális adó: –
Idegenforgalmi adó: –
Építményadó: –

 

Maglód 2007-ben városi rangot kapott.
 

A MAGLÓDRÓL KÉSZÜLT VÁROSFILMET MEGTEKINTHETIK: ITT