XV. Kárpát-medencei Magyar Találkozó

Egy vérből valók vagyunk

XV. Kárpát-medencei Magyar Találkozó

Sem a Covid, sem a nagyhatalmak által 102 éve ránk erőltetett trianoni békediktátum, de még a környező országok kitartó magyarellenes politikája sem tudott elválasztani bennünket. Az Apáink nyomdokain – XV. Kárpát-medencei Magyar Találkozóra szinte valamennyi elszakított magyar vidékről érkeztek vendégek, régi és új barátok egyaránt. A február 18–20. között zajló találkozót a jó szervezés, az emelkedett hangulat és a nemzeti összetartozás érzése jellemezte.

A nyitónapon a himnuszok eléneklése után Tabányi Pál polgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd a Maglódi Kacamajka Néptáncegyüttes, és a Nyisztor Ilona vezette pusztinai hagyományőrző csoport műsorát láthatták-hallhatták a vendégek. A színes programot ízletes vacsora követte.

Másnap, szombaton kora reggel disznóvágáson nyüzsögtek a helyiek és a vendégek, a profi és a még profibb böllérek, szakácsok. A helyben készült, de otthonról hozott receptek alapján sütött-főzött ételek annyira ízlettek a „kóstolóknak”, hogy egyik-másik főzőcsapatnak saját fogyasztásra alig maradt az üst alján. Készült itt benei toroskáposzta, pusztinai galuska szőlőlevélben, gömörhosszúszói májgaluska leves, maglódi pecsenka, disznópaprikás, görhöny és sült húsok.

Ebéd után egy kis pihenő következett, majd átöltözés, és 18.30-tól kezdődött a gálaest. A rendezvény fővédnöke, Dr. Szili Katalin az országgyűlés korábbi elnöke, a Kárpát-medencei autonómiatörekvésekért felelős miniszterelnöki megbízott tartott ünnepi beszédet. Őt Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő követte, majd Petrovics János, a Maglódi Polgári Kör elnöke méltatta a Magyar Kormány, valamint a határon innen és túl élő magyarok erőfeszítéseit, amit az elcsatolt részeken élő magyarság megmaradásáért tesznek. Nincs rangsor, a háromnapos találkozó minden mozzanata egyenértékű, és szívbemarkoló volt, mégis kiemelnénk az Ismerős Arcok zenekar szombat esti koncertjét. Hangerőből és hangulatból sem volt hiány, aztán az utolsó, a Kárpát-medence himnusszá vált Nélküled című dalt felállva énekelte a közönség.

A rendezvény idén sem valósulhatott volna meg a civil szervezetek segítsége és a BETHLEN GÁBOR ALAPKEZELŐ Zrt. 1 millió forintos támogatása nélkül. KÖSZÖNJÜK!!

 

Összeállította: Fajka Szilvia és Kodaj-Horváth Réka Fotók: Muraközi-Réz Csilla

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login