„Gondolj rám a Donnál is, Magyar Haza!” – Megemlékezés Maglódon a Doni áttörés 80. évfordulóján 2023. január 12-én, csütörtökön délután 4 órától az evangélikus temetőben álló II. világháborús emlékoszlopnál.

 

Az utolsó pillanatfelvétel -

Halott csönd kószál a sírok között,/ Szél markol havat a keresztek között,/ Jég csendül a rohamsisak peremén,/ Mi nyugszik a sok fejfának tetején. /// Tegnap sok bajtársam harcolt mellettem,/ De mára legtöbbjüket eltemettem./ A föld mindnyájukat befogadja,/ S hantjával jóságosan eltakarja. /// Ám mit súg a halott csönd az anyáknak,/ Mit vihet haza a szél az árváknak,/ Mily hang csendülhet a hitves szívében,/ Mi tartja meg őt hazaváró hitében? /// S miközben gondolatom ideér,/ Testem a hómezőn lassan már nem él,/ Soha többé nem jutok már haza,/ Gondolj rám a Donnál is, Magyar Haza! - (Ismeretlen katona-költő verse)

 

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én törték át a szovjet csapatok a magyar harcvonalat a Don-kanyarban. A szélsőséges orosz télben, hiányos felszereléssel, küzdve éhséggel, a gyötrő félelemmel magyar katonáink minden tőlük telhetőt megcselekedtek, hogy elhárítsák a katasztrófát. A mostoha körülmények azonban nem támogatták őket: a mintegy kétszázezres 2. magyar királyi hadsereg néhány nap leforgása alatt szinte teljesen megsemmisült. Kemény küzdelmük, férfias helytállásuk, fájdalmuk, szenvedésük és hősi haláluk késztessen mindannyiunkat főhajtásra áldozathozataluk előtt!

A „Doni áttörés” 80. évfordulóján emlékezzünk és imádkozzunk együtt Maglódon az evangélikus temetőben álló II. világháborús emlékoszlopnál! (A szöveg egy részének forrása: Internet; plakátterv: Fazekas Éva)

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login