Lövétei krónika

''az erdők, amint illatos aranyfüstöt pöfékeltek lomhán;
a szitakötők, ahogy serényen cikáztak, mintha most
keltek volna ki a petékből, melyeket a szivárvány vízbe rakott;
a két szomszéd falu, ahogy az országutat egy mesebeli
borotvaszíj módjára feszesre kihúzva fogta;
és játszott mindenekfelett maga az égbolt, amely a végtelenbe
kifeszülve lebegett, mint egy univerzális napernyő,
minek a nyelét elvesztette a Föld''

Tamási Áron: Erdélyi csillagok

Városunk testvértelepülése az erdélyi Lövéte. A falu a Hargita hegység déli nyúlványán, a Kishomoród patak jobb és bal partján fekszik. A település halmazfalu, 600-700 m tengerszint feletti magasságban fekszik, viszonylag védett helyen, völgykatlanban.

Lövéte keleten Csíkszeredával, északon Szentegyházával és Kápolnásfaluval, nyugaton Gyepes, Homoródszentmárton, Abásfalva , Keményfalva településekkel határos, míg dél-keleten Homoródalmással. A község teljes területe nagy, 10.141 ha, melynek közel fele - 4593 ha- kaszáló. A 3087 ha területű elsősorban lombhullató erdőben cser, tölgy és bükkfát találunk, a magasabb vidékeken sűrű fenyőerdők vannak. A Láz-tetőn közel 200 hektárnyi területen vadon nő a nárcisz, amit itt kákvirágnak neveznek. A terület és a növény védett. Védett terület még a Hargita-ligeti tőzegláp, ritka növényi fajokkal. (mocsári kőrontó és egy rovaremésztő növény, a kereklevelű harmatfű. Érdekesség, hogy több, mint 22 ha a patak és mocsár. A települést több magas domb veszi körül, ezek közül a legmagasabb az 1165 m-es Nagybérc. A falvat környékező erdő-mező igazán gazdag állatvilágban: találhatunk itt vaddisznót, őzet, medvét, rókát, farkast, nyulat, különféle madarakat és rovarokat. A környéken több, mint 45 borvízforrást találunk. A település alatt nagy kiterjedésű sóréteg van, mely összefüggésben áll a parajdi sómezővel. A település lakossága 3700 fő, teljes egészében katolikus vallású székelység. Hosszú ideig megélhetést biztosított a Hargita-fürdőn működő kaolinbánya, illetve szomszédos Szentegyházán található vasgyár. Ma már ezek a munkahelyek lényegében megszűntek, nagyarányú munkanélküliséget okozva ezzel. A falu alatt valahol találkozik a sómező és egy vízforrás. Ennek eredménye a sóskút, melyből nagy töménységű sóoldatot lehet kimerni. A helybeliek nagyon vigyázzák a kutat, s só szükségletüket innen elégítik ki.

Lövéte a Homoródmente legnagyobb hegyaljai halmaz-települése. Szentegyháza felől, a 132-es megyei még aszfaltozott" úton közelíthető meg. Magas házai, szűk, kanyargós utcái, színes népviselete, hímes szőttesei, építészeti és néprajzi hagyományai alapján egyike Székelyföld legérdekesebb falvainak. Egykoriban solymárfalu is volt, ezt őrzi a határában levő Somkő vagy Sólyomkő helynév. Lövéte a Kis-Homoród viszonylag szűk, földcsuszamlásos völgyében fekszik, Szentegyházától délre, tőle 10 km-re. 1913 után a legjelentősebb földcsuszamlás 1970 júniusában volt: 14 millió köbméter föld mozgása zajlott a Kis-Homoród jobb oldallejtőjén.

Római katolikus temploma

1776-ban épült, ez olvasható a torony homlokzatának közepén. 1771-72-ben kezdték építeni és 1776-ban fejezték be. A Kisboldogasszony tiszteletére felszentelt, nyugati homlokzatú templomhajóból, szentélyből és sekrestyéből áll. Késő barokk stílusban épült. Három középkori kőfaragványa van: egy gótikus keresztelőmedence (a hajóban), egy román kori és gótikus típus keveredéséből kialakult, pillér alakú szenteltvíztartó (falba építve a hajóban). Mindezek a falu középkori templomából kerülhettek ide. Egy gótikus kehely a gyulafehérvári Battyhaneum gyűjteményébe került.

Az első látogatás Lövétén (2003. március)

Lövéteiek első látogatása (2003. június)

A szerződéskötés (2003. szeptember)

Augusztus 20. Maglódon

Falunap Lövétén (2004. szeptember)

Az iskolatábor átadása (2005. május)

Maglódi iskolások a táborban (2005 nyara)

Lövétei táncosok a 2005-ös maglódi augusztus 20-án

Keresztállítás Maglódon

A kettős állampolgárságról közösen (2005. november vége)

Közös zarándoklat Csíksomlyóra (2006. pünkösd)

Őseink nyomában - Két napos pünkösdi zarándoklat (2007)

A MAGLÓDI MŰVELŐDÉS HÁZÁNAK AVATÁSA

Falunap Lövétén 2007. szeptemberében

Disznóvágás Maglódon Vámosladánnyal közösen (2008)

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login