A Szabadság Napja

                                                              

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, október 23-án a Bellus János téren tartott megemlékezést Maglód Város Önkormányzata. Ünnepi beszédet mondott dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő (2.kép, jobb oldalon a szobor leleplezése közben) és Tabányi Pál polgármester (1.kép). A megemlékezésen köszönetét és háláját fejezte ki Marton Gábor képviselő. 

        

  

A forradalom és szabadságharc eseményeiben több maglódi is  részt vett, a szabadság reményében bízva, így az azt követő megtorlásoknak helyi áldozatai voltak. Az emlékmű felállítását évek óta tervezi a város, nagyon fontos számunkra, hogy hozzájáruljunk a társadalmi emlékezet ébren tartásához, a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez. 

A műalkotást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával készítette el Babos László (3.kép) Ezüst gerely-díjas szobrászművész.

 

Munkálataiban segítette Pintér Tibor, az emléktáblát Megyes József maglódi kőfaragó, a burkolatot a 3 Rácz Kft., a parkosítást a Farkas Bau Kft. és a Tefü Kft. munkatársai végezték. Közreműködésüket és áldozatos munkájukat köszönjük.

 

 

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login