"ÉLMÉNYISKOLA" MAGLÓDON

Hosszú évek óta azzal a kérdéssel zárulnak az iskolai beiratkozások, hogy hogyan is fogjuk  tudni megoldani a  gyermekek elhelyezését. Évente bővítettünk, felújítottunk, átalakítottunk… Ezek a megoldások mindig csak egy tanévre szóló átmeneti szükségmegoldásnak bizonyultak, hiszen a következő évben ismét ugyanannál a problémánál tartottunk. Világos volt, hogy új iskola kell, azonban ez nem kis feladat és a város saját költségvetéséből megoldhatatlan. A Polgári kör, a helyi Fidesz a tankerület és az iskola együttműködésével, több mint két éves lobbi tevékenysége után, nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Maglód városa, iskolafejlesztési támogatásában részesül. A Kormány az előkészítési munkálatokat már elkezdte. Az új iskola terveit Horváth Zoltán főépítész, szakági munkatársával, a tankerülettel, az iskolaigazgatóval és a minisztérium szakmai vezetőivel együttműködve elkészítette, reményeink szerint hamarosan elkezdődik a közbeszerzés és jövő évben kezdetét veszi az állami beruházás. A megközelítőleg 2 és fél milliárd forintos költségvetésű, mintegy 4400 négyzetméteres, 10 tantermes, 8 osztályos, 4 szaktantermes, 3 csoportszobás, tornacsarnokkal, külön a néptánc oktatást szolgáló táncteremmel rendelkező új iskola az Aradi utca - Tóvik köz által határolt területen fog felépülni, melynek kerékpáros megközelíthetőségének biztosítására újabb pályázatot adott be a képviselő testület.

Horváth Zoltán a látványterveket az októberi testületi ülésen bemutatta, ahol bemutatójában részletesen kitért az irányelvekre, a területi sajátosságokra, adottságokra, a szakmai elvárásokra, a célra és feladatra melyet el kell látnia az épületnek és a kérésekre, melyek megfogalmazódtak a „jó” iskolával kapcsolatban mind a gyermek mind a pedagógus szemszögéből. A prezentációt követő taps után, Dr. Hrutkáné Molnár Mónika tankerület vezető elmondta, hogy 4 évvel ezelőtt, amikor a tankerület bekerült és az állam átvette az intézményeket, senki nem örült a döntésnek, de a közös munka komoly eredményeket hozott. „Annak ellenére, hogy nem örültek ennek a döntésnek, ilyen előrelátást és együtt gondolkodást mindenki részéről, amit itt tapasztaltam, nagyon jó volt megélni… Én kívánok magunknak több ilyen önkormányzatot, mint a maglódi. Rögtön, amikor még semmi nem is körvonalazódott, az önkormányzat felajánlotta, hogy megveszi azt a telket, ahol ez az iskola megépülhet. …Egyre vágyom, hogy legyen meg végre az első kapavágás, mert ha az elindul és fölvonulnak, akkor csak idő kérdése és be fogunk tudni költözni. Gyönyörűek a látványtervek, azt gondolom, a környezet meghatározza azt, hogy hogyan érezzük magunkat és ide minden gyerek, minden pedagógus szívesen fog járni.”

 

Hosszú Tibor iskolaigazgató is méltatta az összefogást és a terveket. Iskola igazgatóként közel egy évtizede minden évben gondot okoz a gyermekek szeptemberi elhelyezése. „Az iskola fejlesztése mindig kényszerűség volt, amihez, körbenézve a szomszédos településeken, az önkormányzatnak nagyon pozitív hozzáállása van. Ugyanis egyszer sem mondta azt az önkormányzat, hogy „Hát csináljunk 34-35 fős osztályokat.”, hanem, „Nézzük meg, hogy hova lehetne egy tantermet építeni, hol lehetne bővíteni. Köszönet jár ezért a hozzáállásért.”

Hosszú Tibor elmondta, hogy a tankerültek belépésével lehetőség nyílt arra, hogy a helyi szintű problémák eljussanak a kormány felé. Elmesélte, hogy 21 évvel ezelőtt szintén parlamenti döntés elé került egy új maglódi iskola kérdése, de akkor szóba sem kerülhetett, hogy Maglódon iskola épülhessen és nagy öröm, hogy a közös összefogás eredményeként sikerült országos szintre elvinni az iskolaépítés szükségességét, és végül pozitív döntés született.

„10 tanterem, 8 osztály, erről szólt a kormányzati döntés, és ebbe tulajdonképpen sikerült úgy beletenni mindent, hogy nem érezni azt, hogy itt a tervezőnek bármi is megkötötte volna a kezét. Pedig biztosan tudom, hogy rengeteget kellett rajta gondolkodni. Azt látom, hogy nagyon odafigyelve és nagyon pedagógus és pedagógiai gondolkodást érvényesítve készült el ez a terv. A minta a finn oktatás. A finn oktatásban hatalmas terek vannak, és a gyerekek gyakorlatilag minden további nélkül benn tudnak tartózkodni, nem jellemző az, hogy egyik teremből a másikba kell vándorolni különböző, mert nincsen hely.

Nekem egy olyan kép jelenik meg, hogy az épületnek a homlokzatán lesz egy felirat, az „ÉLMÉNYSULI” elnevezés. Ez egy óriási nagy lehetőség, Maglód városában, egy 21 sz.-i nagyon tudatosan megtervezett iskolaépületbe költözzünk.”

Polgármester úr megköszönte a hozzászólásokat, és ő is köszönetét fejezte ki a példamutató összefogásért a gyönyörű tervekért, mellyel kézzelfogható közelségbe került a Maglódi Polgári kör- FIDESZ-KDNP összefogás legmerészebb választási ígéretének megvalósulása.

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login