Átjáróban Maglódon

Tudósítás a Vajdaság.ma internetes hírportálon.

Átjáróban Maglódra

001

Maglód adott otthont február elején a hagyományőrző disznóvágásnak. Az ötödik alkalommal megrendezett ünnepség már kinőtte a Pest megyei város kereteit és Kárpát-medencei mulatsággá bővült. Vendégek százai érkeztek Lövétéről, Beregszászból, Dunaszerdahelyről, Nagymegyerről, Berzétéről, Várdarócról, Horgosról, Lendváról. Természetesen a meghívottak - jó magyar szokás szerint - nem jöttek üres kézzel: magukkal hozták hagyományaikat, jókedvüket, az otthon maradottak baráti ölelését. Az általános vigasságnak csupán két disznó látta kárát, az „áldozatok”
minden porcikáját a csapatok saját ételspecialitásuk elkészítéséhez használták fel. Már a felsorolás is ínycsiklandozó: a lövéteiek lecsi-pecsit készítettek, a lacikonyha-csemegét jó hazai szilvapálinkával öblítették le, a muravidékiek üstjében répaleves, a kárpátaljaiakéban korhelyleves főtt. Természetesen a házigazda maglódiak is előrukkoltak finomságaikkal: pecsenka, csülökpörkölt rotyogott a kondérokban, majd kétszáz adag káposztát töltöttek. A kulináris csemegékhez jó maglódi bor dukált, a kancsókból kifogyhatatlannak tűnt a testet lelket melengető forralt ital. Az időjárás is kegyes volt a társasághoz, így a résztvevők verőfényes napsütésben élvezhették a szabadtéri színpadon fellépő dernői Borostyán és a maglódi Kacamajka Néptánccsoport valamint a helyi zeneművész tanárok előadásait.

A maglódiak kitűnő házigazdáknak bizonyultak, példát mutattak összefogásból, szervezettségből. Ahogy a helybéliek megfogalmazták: egy ilyen esemény csak tovább erősíti az együvé tartozás érzését Dunaszerdahelytől Beregszászig, Lövététől Lendváig. A népes vendégsereg sem véletlenül érkezett a tízezer lakosú településre, A maglódi Polgári Kör tagjai már évek óta építik külhoni kapcsolataikat, a látottak alapján, sikerrel.

A Magyar Televízió Átjáró magazinja is élvezte a Pest megyeiek vendégszeretetét. A stáb tagjai a finomságok elfogyasztása mellett
megörökítették a találkozó legemlékezetesebb pillanatait. A Vendégségben Maglódon című összeállítást a nézők pénteken, a műsor ismétlését hétfőn tekinthetik meg.

Készítők: Borbás Anikó, Debreceni Mihály, Hídvégi Igor, Órai Sándor, Szobrász András
Adás: 2011. február 18., péntek (m2, 18.19)
Ismétlés: 2011. február 21., hétfő (m1, 13.00)

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login