Gyömrő, Maglód, Pécel - Lendületet ad a sztrádafejlesztés

001A főváros keleti agglomerációjának kisvárosaiban élők a pénzügyi válság ellenére bizakodóak: az M0-s érintő szakasza megépülésével felerősödhetnek a beruházások és megmozdulhat az ingatlanpiac is.

Gyömrő, Maglód és Pécel már a korábbi években is a keresett keleti agglomerációs települések közé tartozott és nincs ez ma sem másként. Bár az nem tagadható, hogy az elmúlt egy-két évben az érdeklődés erőteljesebb volt, mint az idén, ennek ellenére reménykednek az ingatlantulajdonosok: a piacra dobott lakások az M0-s megépülésével és a beruházások növekedésével tartják értéküket és gazdára is lelnek. Gyömrő például - Gál Krisztián, az Otthon Centrum (OC) helyi ingatlanirodája vezetőjének tapasztalata szerint - egyaránt kedvelt területe a fővárosból kiköltözőknek és a vidékről a főváros környékére vágyóknak. A kisvárosban már néhány éve épülnek 2-3, illetve 4-6 lakásos társasházak is, tehát nemcsak a családi házat, de a az új lakást keresők is találhatnak megfelelő otthont a kínálatban. Az új társasházi lakásokat átlagosan 250 ezer forintért kínálják négyzetméterenként, a teljes skála 230-300 ezer forint között szóródik. A családi házak ára 16-50 millió forint között mozog, 24-32 millió forintért már szép, korszerű családi házhoz lehet hozzájutni. Pécel ugyancsak keresett agglomerációs település. A közműves házhelyek négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forintért cserélnek gazdát, de az új parcellázások helyszínén, például a Smaragd-völgy dombon már 15 ezer forintot kell letenni egy-egy négyzetméterért. Az új társasházi lakások ára négyzetméterenként 300-420 ezer forint. A családi házakat 18-100 millió forint közötti áron adják-veszik, míg a hatvanas években épült kislakótelepi lakások négyzetmétere átlagosan 220 ezer forintba kerül.
Maglódon az előző két településhez hasonlóan az építési parcellák négyzetméterét 10 ezer forintért lehet megszerezni, az új társasházi lakások ára 240 ezer, míg az ikerházaké 280-300 ezer forint között van négyzetméterenként. A többségében felújítandó kockaházakat már 14 milliótól kínálják, ám minőségükkel, komfortfokozatukkal és méretükkel arányosan áruk egyre emelkedik, elérheti akár az 55-60 millió forintot is.
Maglód olyan befektető jelentkezését várja, aki a város déli részén felfedezett - 780-800 méter mélyen lévő, 38-40 fok hőmérsékletű – termálvizet hasznosítva gyógy- és wellness-szállót épít.

Fejlődő kisvárosok

Maglód - amely az elmúlt évben kapta meg a városi címet - szintén nagy súlyt fektet a fejlesztésekre és nagy reményeket táplál a vállalkozói beruházások felgyorsulásával kapcsolatban is. Mint Vaskó Krisztián alpolgármester lapunknak elmondta, szeretnének változtatni Maglód alvóváros jellegén. Ennek érdekében szerepel terveik között, hogy szolgáltató központokat, ipari területet alakítanak ki a város szélén. Erre a megépült M0-s két lehajtó ága melletti területek a legalkalmasabbak: az egyik a kereskedelmi, a másik a logisztikai vállalkozásoknak nyújt kedvező terepet. Az itt lévő földterületek négyzetméterét 10-15 ezer forint között kínálják az érdeklődő fejlesztőknek. Most folyik az Auchan 7 milliárdos fejlesztése is, amely jövő tavaszra készül el, s a francia áruházlánc mellett egyéb áruházak is megjelennek. A városban az elmúlt évben adták át a MagHázat, amely egy 300 fős színházterem mellett a könyvtárnak és kulturális rendezvényeknek is helyet ad. Uniós forrásokat igénye véve, 650 millió forintból utakat aszfaltoztak, mintegy 650 milliót költöttek iskola- és óvodafelújításra, -bővítésre, jövőre pedig helyi magántőke bevonásával 250-300 millió forintból megépül egy korszerű egészségcentrum is. A lakásfejlesztésben sem marad le a kisváros: évente 100 új lakóingatlan - közte családi és társasház - épül fel. Ennél nagyobb arányú lakásfejlesztést nem támogat az önkormányzat, ezért egy már területet szerzett beruházó 1400 lakásos lakóparkot tartalmazó terveit egyelőre nem támogatja.

Gyömrőn - amint azt Gyenes Levente polgármestertől megtudtuk - idén és jövőre is több, nagy volumenű önkormányzati beruházás fejeződik be. Idén zárult a város egészére kiterjedő aszfaltozási, valamint intézmény-korszerűsítési program, előbbi eredményeként öt év alatt a helyi utak 99 százalékát leaszfaltozták. Ebben az évben ugyan nem nyertek forrásokat a városközpont rehabilitációjára, de több egyéb uniós pályázatuk sikeres volt, amelyekre az összességében elnyert támogatás mértéke milliárdos nagyságrendű. Így saját erő hozzáadásával jutott az ivóvízbázis bővítésére, csőcserékre, a vasúti parkolók kialakítására, a hivatali szervezet korszerűsítésére is. Jövőre csökkentett költségvetéssel ugyan, de elkészülhet a városközponti körforgalmú csomópont, és a parkolók kialakításával, a biciklitárolók kiépítésével befejeződik a vasútállomás felújítása is. Az önkormányzati tervek között szerepel még 15 önkormányzati szociális bérlakás építése 100 millió forint saját forrásból, emellett óvodáik új csoportszobákkal, tornaszobával való bővítése és az Erzsébet iskola leromlott részének elbontása, helyette új építése s nem utolsósorban a Volán helyi járatai üzemeltetésének önkormányzati kezelésbe való átvétele is, aminek célja a helyi közlekedés javítása. Tavaly a város szélén egy 20 hektáros területen több mint 200 telket parcelláztak, az értékesítésüket pedig már megkezdték. Itt épül fel a Gyömrő-Liget lakópark, amelyben közel 500 otthon is felépülhet - iker- és családi házak, 4-6 lakásos, valamint két-három, 30-40 lakásos tömbben kialakított társasházi lakások. A közművesített telkek egy része már gazdára talált - egy családi háznak alkalmas 840 négyzetméteres parcellához közel 14 millió forintért, míg egy hasonló méretű társasházihoz 19,6 millióért lehet hozzájutni.
Pécelen is várják a befektetőket, ám addig is próbálják saját erőből fejleszteni a települést. Tavaly például 1,2 milliárd forintos költséggel felújították és bővítették a Szemere Pál iskolát, az összeg 80 százaléka pályázati pénzből származott, a többi önerő. Emellett útfelújítások és közintézmény-felújítások is folynak és egy lakópark-beruházás tervei is megszülettek.

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login