Radosza Sándor riportja

Az MTV körzeti híradójának nyilatkozott Tabányi Pál polgármester Maglód fejlesztési elképzeléseiről.

mtvA Főváros vonzáskörzetében fekvő települések sajátos helyzetben vannak. Falusi jellegüket elveszítették, mezőgazdasággal már nem foglalkoznak, másfajta megélhetést biztosító munkahelyek viszont nincsenek. A lakosság nagy része Budapesten tanul vagy dolgozik, legtöbbjük csak aludni jár haza. Az örökölt elmaradottság, valamint a növekvő lakosságszám miatt nagyon sok pénzt kellene költeni fejlesztésekre, de korábban ezekre nem találtak forrásokat.

"Elmondhatom Maglódról, hogy annak ellenére, hogy a Főváros szomszédságában fekszik, hátrányos helyzetű településnek számít. Függetlenül attól, hogy az egyik leggazdagabb régiónak a területén található, korábban a pályázatokból teljes mértékben ki voltunk zárva, ami komolyabb összegű pályázatokat jelent. Most bízom benne, hogy az Európai uniós lehetőségek megnyílnak előttünk is" - ismertette Tabányi Pál, Maglód polgármestere.

A mostani, 2013-ig tartó Európai uniós költségvetési ciklus ideje alatt lehívható 8000 milliárd forintos pályázati keretből 1300 milliárd forintra pályázhat a magyar vidék. Ez a Brüsszeli ciklus már nem különbözteti meg hátrányosan a Főváros vonzáskörzetében lévő településeket.
Maglódra tehát óriási fejlődés vár, bár saját erőből, és hitelekből eddig is építettek utakat, játszóteret, iskolát és művelődési házat. Még a híres maglódi "torony nélküli templom" tornyát is közadakozásból építették fel.

"Maglód az ország egyik legfiatalabb városa, 2007-ben kapott városi címet. 11200 fő a 2008 januári lakosságszámunk. A település lakói túlnyomórészt a Fővárosban dolgoznak. Ide jóformán csak aludni járnak haza. Szeretnénk ezen változtatni, munkalehetőséget biztosítani a településen. Ennek érdekében szolgáltató központokat, ipari területet szeretnénk a település szélén megvalósítani" - mondta a polgármester.

A jó tervek megvalósításához jó célok, jó pályázati lehetőségek és jó pályázatírók kellenek. Mindezek mostanra együtt vannak Maglódon. A városban magas szintű általános és művészeti oktatás folyik. A nebulók azonban kinőtték az iskolát, újabb tantermekre van szükségük.

"Idáig három pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. Egy iskolabővítési pályázatunk van. Hat tantermet szeretnénk hozzáépíteni a meglévő iskolaszárnyhoz. Ez durván 250 millió forintos pályázati támogatást igényelne" - tette hozzá Tabányi Pál.

A Hétszínvirág Óvodából kikukucskáló kiscsoportosok, a polgármester reményei szerint egy új, modern intézményből ballagnak majd iskolába.

"Van egy pályázatunk a mellettünk levő óvoda teljes mértékű kiváltása, illetve van egy tagóvodánk az Öregfaluban. Ebből a kettőből szeretnénk egy újat építeni, ezeket pedig más célokra hasznosítani. Ez 370 millió forintos pályázati igényt jelent" - mondta.

Maglód új, Klenovának mondott városrészén a rendszerváltás óta villasorok épültek. Az Ófalu azonban - ahol 1819-ben Petrovics István hentes és Hrúz Mária cselédlány, Petőfi Sándor szülei is megismerkedtek - még mindig cipeli magával az évszázados elmaradottságot. Az önkormányzat elsődleges célja, hogy a sáros utcákat mielőbb leaszfaltozza.

"A település össz úthálózata 64 kilométer, ebből körülbelül 25 kilométer szilárd burkolatú. Meglehetősen sok pénzt költöttünk az eltelt időszakban aszfaltos utak építésére. De készleteink végesek. Reménykedünk a pályázati lehetőségekben. Bent van egy szintén Európai uniós pályázatunk a Területfejlesztési Minisztériumnál, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. 500 millió forint pályázati pénzt szeretnénk kapni ilyen forrásból, amihez meglehetősen sok, 30 százalékos önerőt vállaltunk. Ezen összegeket a pályázathoz szükséges önerőt kötvénykibocsátásból fedeztük" - ismeretette a polgármester.

A nemrég várossá lett Maglódnak nemzetközi hírű mazsorett és néptánccsoportja van. Néhány éve esti gimnázium is működik a településen, az új művelődési ház pedig színvonalas műsort kínál a a helybélieknek, hogy ne kelljen Budapestre utazniuk, ha színházi előadást akarnak látni. A fejlődésnek azonban nem csak komfortérzet növelő, de anyagi vonzata is van. A telek árak az égbe szöktek. Egy 300 négyszögöles építési telekért akár 12 millió forintot is elkérnek. Amióta az MO-ás erre kanyarodott, három szupermarket is felépült a nemrég még haranglábas kisfalunak mondott városkában.


Radosza Sándor

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login